ANTYOKSYDANTY
Sprawny system antyoksydacyjny to jedna z tajemnic długowieczności.
Zadaniem antyoksydantów jest unieszkodliwianie wolnych rodników tlenowych.
Antyoksydanty dostarczane w odpowiednich dawkach zapobiegają uszkodzeniom komórek, zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, łagodzą skutki stresu, działają przeciwstarzeniowo, ochraniają tkankę nerwową i wspomagają układ odpornościowy.
Kiedy przestrzegamy podstawowych zasad zdrowego trybu życia, równowaga między wolnymi rodnikami a antyoksydantami zostaje zachowana.
Powstawanie wolnych rodników jest nieodłącznym elementem procesu oddychania. Utlenianie komórek polega na wytwarzaniu energii poprzez spalanie glukozy, tłuszczy i białek. W tym procesie powstają wolne rodniki.
Antyoksydanty czyli przeciwutleniacze wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek. Utrzymujący się nadmiar wolnych rodników owocuje stresem oksydacyjnym. Komórka jest wówczas zaatakowana zbyt dużą ilością wolnych rodników, a jej mechanizmy obronne są niewystarczające. Może to skutkować degradacją komórki, grup komórek, a nawet zaistnieniem mechanizmów chorobotwórczych.
Aby świadomie o siebie zadbać warto wziąć pod uwagę, że z wiekiem produkujemy coraz mniej antyoksydantów.
Z utlenianiem możemy walczyć na wiele sposobów, ale tym razem skupimy się na diecie.
Jak wzbogacić dietę w antyoksydanty?
- Jedząc 5 porcji warzyw/owoców dziennie
- Stosując metodę połowy talerza – komponując posiłki połowę talerza zapełnijmy warzywami
Najbogatsze w antyoksydanty
Owoce i warzywa:
Wiśnie, jagody, truskawki, maliny,
jeżyny, żurawiny, jagody goji,
jabłka, śliwki, gruszki, granaty,
jarmuż, czerwona kapusta, czerwona sałata, buraki,
soczewica, fasola, karczochy, szpinak,
czosnek i imbir
Zioła:
Szałwia, majeranek, estragon
Cząber, bazylia
Kolendra, mięta, tymianek
Przyprawy:
Goździki, cynamon, oregano
Imbir, kumin, pietruszka
Bazylia, kardamon, sumak
Curry, imbir, czarny pieprz
Czosnek, cebula, gorczyca
Chilli, papryka
Orzechy, nasiona:
Orzechy pekan, orzechy włoskie, pistacjowe, laskowe
Migdały, nasiona chia
Napoje:
Kawa
Herbaty: zielona
Ziołowe herbaty: mięta, melisa,
Rooibos
Niesłodzona czekolada (napój) lub ciemna czekolada w ramach deseru
Wspierają długowieczność:
Magnez
Witamina D3
Selen
Witamina A
Witamina E
Witamina C
Astaksantyna
Cynk
Probiotyki
Spirulina
Chlorella
Koenzym Q10
Zanim zaczniecie, sprawdźcie zasady suplementacji wybranych przez siebie produktów. ?
Czas na eliksir długowieczności!
Przepisy na SMOOTHIE mocno antyoksydacyjne:
2 szklanki mrożonych jagód
¾ szklanki mleka roślinnego
3 daktyle
2 łyżeczki niesłodzonego kakao
1 łyżeczka nasion chia
2 garści młodego szpinaku
1 Marchewka
Kawałek imbiru (5 g)
¾ łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
2 łyżki orzechów laskowych
200 ml mleka roślinnego (na przykład migdałowego lub orzechowego)
Pół banana
2 szklanki mrożonych jagód
1 szklanka soku z granatu
1 szklanka wody
2 łyżki jagód goji
1 banan
1 jabłko
300 ml wody
Chipsy antyoksydacyjne z jarmużu
Jarmuż bez łodyżek (wystarczy chwycić za łodyżkę i pociągnąć do góry resztę liścia odrywając ją) skropić w misce oliwą z oliwek, doprawić niewielką ilością soli himalajskiej i czarnego pieprzu.
Podzielić na dwie części:
Pierwszą część wymieszać z czosnkiem w proszku,
a drugą z wędzoną papryką.
Ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia lub w żaroodpornym naczyniu.
Wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego na 100 stopni Celsjusza.
Można chrupać, dorzucić do zupy, uczynić bazą antyoksydacyjnej sałatki. ?
Śniadaniowa, antyoksydacyjna misa mocy:
Banan pokrojony w plasterki
Łyżeczka nasion chia
Podprażone na suchej patelni orzechy pekan lub laskowe
Jagody, truskawki, maliny – wybierz te, które lubisz najbardziej, mogą być surowe lub rozmrożone
Jabłko pokrojone w kostkę i posypane kardamonem
Łyżeczka jagód goji
Utarte na tarce dwie kostki gorzkiej czekolady
Wymieszać i jeść z zachwytem ?