Pierwsze trzy pomysły na tytuły:
Syrop na zdrową zimę
Syrop petarda, lek na wszelkie zło (Babcia dobrze wie o co cho ?)
Syrop sztos – zdrowe gardło, zdrowy nos ?
Moc syropu z cebuli znały nasze babcie, nierzadko i my pamiętamy go z dzieciństwa. Słodki, wyrazisty, podawany na łyżce – całkiem niezłe wspomnienie. Przedstawiamy go we wzbogaconej recepturze. I nie chodzi tu tylko o bogatszy wachlarz smaku, ale przede wszystkim wszechstronne działanie tych kilku mistrzowskich składników – pogromców chrypek i przeziębień.
Zacznijmy od cebuli.
Jej lecznicze właściwości wynikają z zawartych w niej dobroczynnych składników. Kwercetyna jest antyoksydantem, neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników. Obniża ciśnienie krwi, ma właściwości przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe. Związki siarki z kolei działają bakteriobójczo, przeciwcukrzycowo i przeciwnowotworowo, obniżają ciśnienie i zmniejszają stężenie cholesterolu. Kwas foliowy wspiera układ odpornościowy. Cebula zawiera też witaminę C, B6, potas, wapń i chrom.
Przejdźmy do czynów!
Przygotujcie cebulę, czosnek, cytrynę, miód, kilka goździków, kurkumę i imbir.
Z cytryny wyciśnijcie sok. Obierzcie i pokrójcie drobno cebulę, czosnek i imbir.
Do wyparzonego i wytartego do sucha słoika włóżcie warstwami cebulę, czosnek, goździki, imbir i zalejcie kilkoma łyżkami miodu.
I tak po kolei, do skończenia składników. W ramach zwieńczenia kompozycji polejcie całość sokiem z cytryny i posypcie kurkumą. Wymieszajcie.
Ważne: składniki nie powinny pływać w miodzie, bo nie puszczą soku.
Kilkukrotnie odwróćcie zakręcony słoik, tak aby miód oblepił zawartość. Syrop powinien stać w cieple przez ok 5 godzin. Kiedy cebula puści sok, włóżcie syrop do lodówki. Po dobie-dwóch mikstura nabierze mocy.
Dla szybszego efektu możemy tak przygotowane i zmieszane składniki wrzucić do blendera i zmielić z dodatkiem wody.
Znany polski biolog i badacz roślin leczniczych – Henryk Różański – radzi przyjmować sok z cebuli trzy razy dziennie po jednej łyżce.
Podaje on krótki i prosty przepis pod nazwą
Miodek cebulowy:
„Pół szklanki miodu i pół szklanki soku z cebuli (otrzymać przy pomocy sokowirówki lub wycisnąć z miazgi utartej na tarce) – zmieszać. Zażywać 3 razy dziennie po 1 łyżce w uporczywym suchym kaszlu, w anginie, w grypie, w zapaleniu oskrzeli, w skąpomoczu, w zaburzeniach trawiennych, w przeziębieniu i w okresie rekonwalescencji.
Miodek cebulowy polecam stosować w każdej chorobie zakaźnej. Działa on ogólnie wzmacniająco, lekko moczopędnie, napotnie, odkażająco, wykrztuśnie, przeciwzapalnie, żółciopędnie i trawiennie, likwiduje wzdęcia i biegunki.”
Pewnie podobnie jak my cieszycie się zawsze, ilekroć uda Wam się z sukcesem skorzystać z apteczki Matki Natury. Warto sięgnąć po klasyczny, sprawdzony przepis i być gotowym na zdrową zimę! ?
